Spelen maakt je vitaler

Volgens Stuart Brown, een psychiater die zijn carrière gewijd heeft aan spelen en documenteren van meer dan 6.000 casussen, is spelen een activiteit zonder specifiek doel, maar wel met plezier en betrokkenheid. Zonder doel is de activiteit zelf het doel.

 

Bellenblazer_dreamstime_xxl_23372017

 

De rol van spelen
Spelen is in eerste instantie intrinsiek gemotiveerd in tegenstelling tot het halen van een goed rapportcijfer. Met spelen leren kinderen uit eigen wil beslissingen te nemen, problemen op te lossen, eigen effectiviteit te ontwikkelen en zelfs regels te volgen. Op school en andere opgelegde activiteiten, beslissen volwassenen wat er moet gebeuren, maar bij spelen zijn het de kinderen zelf, die beslissen hoe ze een probleem oplossen en of ze hulp vragen. Daarmee leren ze de fysieke en sociale omgeving te managen. Spelen prikkelt en te weinig spanning is saai, terwijl teveel spanning juist beangstigend is. Met spelen kan een kind zelf een keuze maken tot hoever hij of zij wil gaan. Spelen gaat gepaard met plezier, een positieve emotie, waardoor de algehele weerbaarheid toeneemt. Spelen gaat ook vaak over delen van positieve emoties, de essentie van liefde.

 

Stoeien
Een van de meest bekende spelvormen is het stoeien, de fysieke variant van spelen. Het is het spel van aanval en verdediging zonder dat de ander echt (permanent) letsel oploopt en kent dus een vriendelijk competitie-element. Een activiteit die gedeeld wordt door mens en dier en is waargenomen bij insecten, vogels, reptielen tot zoogdieren. Het spel kan dan ook verschillende manieren bedreven worden, namelijk met de handen, de snuit, de bek of het hele lichaam. Naast de verschillen delen ze wel allemaal dezelfde kenmerken, namelijk de wederkerigheid van aanval en verdediging. Fysieke vaardigheid, tactiek, maar ook humor spelen een belangrijke rol in het stoeien.

 

Spelen van volwassen
Onderzoek is er nauwelijks naar volwassenen en spelen, maar de enorme maatschappelijke en financiële druk doet vermoeden dat spelen toch weinig plaatsvindt onder volwassenen in tegenstelling tot passief vermaak zoals televisie. Spelen is echter actief en belangrijk voor cognitief functioneren en persoonlijke groei bij volwassenen.

Conclusie
Spelen is een intrinsiek gemotiveerde activiteit zonder specifiek doel, maar waar men wel plezier en betrokkenheid ervaart. Spelen lijkt bij kinderen en volwassen een heilzaam effect te hebben op de gezondheid, het cognitief functioneren en persoonlijke groei. Kortom spelen zou wel eens belangrijk kunnen zijn voor de vitaliteit!

 

Facebookgroep Ready for Life over vitaliteit, gezondheid, stress, voeding en bewegenPs. Als je deze serie interessant vindt, wordt dan lid van onze nieuwsbrief, zodat je niets mist. Laat even je emailadres hieronder achter. We zullen je zeker niet spammen!

Geraadpleegde bronnen:

  • Chivo, kennisinstituut vitaliteit & leefstijl
  • Fredrickson BL (1998) What Good Are Positive Emotions? Rev Gen Psychol. 1998 Sep;2(3):300-319
  • Pellis SM (2010), Pellis VC. Social play, social grooming and the regulation of social relationships. In: A. V. Kalueff, J. I. LaPorte & C. L. Bergner (Eds.), Neurobiology of grooming behavior (pp. 66-87). Cambridge University Press: Cambridge, UK
  • Yarnal MC (2006) The Red Hat Society: Exploring the role of play, liminality, and communitas in older women’s lives. J Women Aging. 2006;18(3):51-73.

 

Author: readyfor

Share This Post On
468 ad