Positieve emoties voor betere prestaties

De zogenaamde negatieve emoties zoals boosheid kunnen je een energie geven om je doel te bereiken. Ze houden je gefocust en zijn daarmee nuttig. Positieve emoties daarentegen maken je bijvoorbeeld creatiever en dat is de andere kant van presteren.

 

Positieve emoties

Emoties_dreamstime_s_28455148

We hebben positieve en negatieve emoties en beiden zijn functioneel als ze gepast worden gevoeld.

Er zijn meer negatieve emoties dan positieve emoties en waarschijnlijk helpt dat om te overleven. Met negatieve emoties ben je gefocust op datgene wat je bedreigt zoals een deadline of een tegenstander voor een belangrijke wedstrijd. Toch hebben positieve emoties een plaats in het behalen van prestaties. Ze helpen je namelijk met openstaan, waardoor je creatiever kunt worden. Tijdens de voorbereiding kan het je dus heel goed helpen om verschillende invalshoeken te verkennen.

 

Dankbaarheid

Een sterke positieve emotie is dankbaarheid. Het is daarom bijvoorbeeld goed om tijdens de voorbereiding van een zware taak, eerst dankbaarheid te voelen. We hebben het niet over positief denken, maar daadwerkelijk positief voelen. Ga terug in je herinneringen en vind iets of iemand waar je dankbaar voor bent. Probeer de situatie zo natuurgetrouw mogelijk her te beleven, totdat je het ook daadwerkelijk voelt. Daarna kun je aan de slag.

 

Conclusie

Negatieve emoties zijn heel functioneel omdat ze je gefocust houden, maar soms is het handig om open te staan voor nieuwe inzichten, vooral tijdens de voorbereidingsfase. Positieve emoties helpen bij het openstellen en kunnen je bijvoorbeeld creatiever maken. Het trainen van positieve emoties is daarom de moeite waard.

Author: readyfor

Share This Post On
468 ad