Het Paleo dieet deel 1: Prettige kennismaking

Eten als de oermens is hot & happening. Dit oerdieet ook wel paleo dieet genoemd gaat uit van het idee dat men in het paleolithicum (oudheid) geen granen en geen zuivel consumeerden. Het zou een voedingspatroon zijn dat het beste past bij de mens, maar daar is de wetenschap nog lang niet over uit. In deze reeks gaan het paleo dieet eens verkennen.

 

Geen brood en geen zuivel

Hoewel er aanwijzingen zijn dat men in de oudheid nauwelijks granen at en pas zo’n 6.000 jaar zuivel, is het interessant om op te merken, dat juist deze twee productgroepen ongeveer voor 70% voorziet van energie.  In het oerdieet streeft men ernaar om juist deze twee productgroepen te minderen of zelfs te mijden. Of dit gezondheidsvoordelen oplevert is nog de vraag, maar het is duidelijk dat we zeker minder van deze producten kunnen eten en daardoor gevarieerder kunnen eten. De reactie is vaak, help! Wat moet ik eten zonder brood en yoghurt?

 

De Paleo fit inspiration app is een prettige eerste kennismaking met het paleo dieet.

De Paleo fit inspiration app is een prettige eerste kennismaking met het paleo dieet.

Een moderne start

Juist omdat paleo over de oudheid gaat, leek het ons leuk om een zo modern mogelijke kennismaking te organiseren. Een goed boek is natuurlijk altijd waardevol, maar dat is nog te ouderwets. Leuk websites kennen we natuurlijk ook, maar zelfs dat is toch wel erg 2010. Vandaag de dag gaan we natuurlijk voor een app, een paleo app.

 

Paleo food inspiration

Wij zochten en vonden een Nederlandstalige app genaamd, Paleo food inspiration die een Android, iOS en Windows mobile versie kent. Het  betekent dat het nagenoeg op elke moderne smartphone te gebruiken is. Het biedt 41 recepten ter inspiratie met smakelijke foto’s. Het handige van de app is dat als je een aantal recepten hebt gekozen, dat je deze op een boodschappenlijst kunt laten zetten.  Dat is wel zo gemakkelijk met winkelen. Daarnaast kent het ook nog 28 traditionele recepten, zodat je leuk kunt afwisselen. De app kost tussen de 2 en 2,99 euro, afhankelijk van je mobiele telefoon. Daarmee kun je op de meest moderne manier kennismaken met eten uit de oudheid.

 

Conclusie

Het paleo dieet wijkt sterk af van het algemene Nederlandse eetpatroon dat vooral gebaseerd is op granen en zuivel. Daar zou men in de oudheid niet over beschikken en dat maakt het oerdieet een klein beetje anders dan andere voedingspatronen, die de moeite van het verkennen waard is.

 

Facebookgroep Ready for Life over vitaliteit, gezondheid, stress, voeding en bewegenPs. Als je deze serie interessant vindt, wordt dan lid van onze nieuwsbrief, zodat je niets mist. Laat even je emailadres hieronder achter. We zullen je zeker niet spammen!

Geraadpleegde bronnen:

Author: readyfor

Share This Post On
468 ad