Geluk deel 3: Materialisme en geluk

Geld uitgeven maakt gelukkig, zo was de verrassende conclusie uit ons vorig deel uit deze reeks. Geld hebben en uitgeven is echter niet hetzelfde als materialisme, want dat leidt niet altijd tot hetzelfde gevoel.

sportauto

 

Het kopen van spullen geeft vaak plezier en dat is een onderdeel van het geluksgevoel. Dat geluksgevoel is echter van korte duur, want aan nieuwe spullen kun je heel snel wennen en dan vallen ze je niet meer op.  Materialisme leidt in veel gevallen tot de drang om meer te kopen. Je bent vooral gefocust op wat je niet hebt. Juist die focus leidt ertoe dat je niet waardeert wat je wel hebt. Niet meer waarderen wat je wel hebt, betekent dat je minder dankbaarheid voelt. Juist dat laatste lijkt van sterke invloed te zijn op het geluksgevoel. Dankbaarheid leidt namelijk tot een gevoel van verbondenheid, terwijl materialisme je veel meer isoleert, zo concluderen onderzoekers van de universiteit van Baylor.

 

Er zijn twee dingen die je kunt doen met dit inzicht. De eerste is geld op een andere manier uitgeven of je kiest de richting van dankbaarheid. Een simpele oefening is een week lang, elke dag drie dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent. Het kunnen situaties zijn, personen, maar ook materiële goederen. Beschrijf wat het voor je betekent en probeer de situaties voor je te roepen, waarin je dat ook voelde. Je kunt tot wel een half jaar teren op deze oefening en het is dus niet noodzakelijk om dit veel langer dan een week te doen. Als de oefening je bevalt, zet deze dan elke kwartaal in je agenda. Het is een kleine investering met grote winst.

 

Conclusie

Materialisme leidt vaak tot een fixatie van alles wat je niet hebt en betekent dat je de spullen die je wel hebt minder waardeert. Het is juist dat laatste dat ervoor zorgt dat je minder dankbaar voelt en meer geisoleerd. Dat maakt materialisme anders dan geld op andere wijze of met andere intentie uitgeven.

Facebookgroep Ready for Life over vitaliteit, gezondheid, stress, voeding en bewegenPs. Als je deze serie interessant vindt, wordt dan lid van onze nieuwsbrief, zodat je niets mist. Laat even je emailadres hieronder achter. We zullen je zeker niet spammen!

Geraadpleegde bronnen:

Author: readyfor

Share This Post On
468 ad