Geluk deel 2: Maakt geld gelukkig?

Geld maakt niet gelukkig, zo luidt het gezegde. Het behoort tot een batterij aan wijsheden, waar gelukkig ook wetenchappelijke aandacht voor is. Het leuke aan onderzoek is dat men erachter komt, dat sommige wijsheden waar zijn, sommigen meer waar dan anderen en sommigen alleen waar in hele specifieke situaties. Hoe zit het met geld en geluk?

 

Maakt geld gelukkig?

Laten we meteen met de deur in huis vallen. Er is een duidelijke relatie tussen welvaart en geluk, maar dat is niet zo verrassend. Mensen met hogere inkomens genieten meer vrijheid, zijn gezonder en leven in veiligere gebieden. Het verschil tussen landen is dan ook groter dan tussen individuen in hetzelfde land. De relatie tussen geld en geluk is echter niet heel sterk, en mogelijk is het beter om te stellen dat geen geld ongelukkig maakt. Toch kan geld weldegelijk het geluksgevoel verhogen en we zullen een aantal tips geven.

 

Beleving of bezit?
Het aanwezige onderzoek suggereert steeds vaker, dat beleving en niet zozeer bezit, bijdraagt aan het geluksgevoel (Van Boven 2003). Daar zijn verschillende redenen voor te bedenken. Bezittingen veranderen meestal niet, nadat we ze gekocht hebben. Al snel is het als meubilair en valt het niet eens meer op. Een beleving is anders, omdat de kans dat deze gedeeld wordt, veel groter is. De binding door de positieve emoties versterkt de band tussen de aanwezigen. Daarnaast laat een beleving zich niet zo snel vergelijken. Het constant vergelijken doet namelijk afbreuk aan het geluksgevoel. Er is altijd wel iemand met een grotere auto, maar als je geniet van je ontluikende tuin, dan is dat niet te vergelijken met iemand anders, die ook geniet van zijn of haar tuin (Carter 2010). En zelfs al zou dat zijn, dan lijkt dat geen invloed te hebben op je eigen beleving. Je bent de som van je belevingen en niet van je bezittingen.

 
Veel kleine of een aantal grote?
Veel zaken waar je plezier aan kunt beleven kosten nauwelijks tot geen geld, maar als je er geld aan uit kunt geven, doe dat dan aan veel kleine dingen. Een interessant onderzoek laat namelijk zien, dat zij die zich regelmatig trakteerden op kleine zaken als een picknick, begeerde DVD’s of zo nu een dan een bijzondere koffie, tevredener waren met hun leven. Het is de cumulatie van kleine beetjes positieve emoties, die leidt tot meer geluk en niet zozeer die ene klapper. De regel van kleine beetjes lijkt nog versterkt te kunnen worden door het doel. Als men het geld uitgeeft aan zichzelf, dan leidt dat zeker tot een positieve emotie. Geld uitgeven aan een ander, blijkt voor velen het geluksgevoel nog verder op te stuwen.

 

Conclusie

Geld maakt gelukkig, zo is de overduidelijke conclusie. Het mechanisme is in eerste instantie door verbetering van de primaire levensomstandigheden, waarna het effect sterk afneemt. Het kleine beetje wat het vervolgens nog toevoegt, heeft niet zoveel te maken met de hoeveelheid, maar vooral hoe en aan wie je het uitgeeft.

 

Ps. Als je deze serie interessant vindt, wordt dan lid van onze nieuwsbrief, zodat je niets mist. Laat even je emailadres hieronder achter. We zullen je zeker niet spammen!

 

Geraadpleegde bronnen:

Chivo, kennisinstituut vitaliteit & leefstijl

Author: readyfor

Share This Post On
468 ad